onsdag 30. september 2015

Svar på Luna sine blodprøver

I dag fikk jeg svar på blodprøvene som ble tatt av Luna i forrige uke. Alle prøvene var fine, så nå er jeg glad :) Hvorfor hun fikk vondt i venstre hofte når veterinæren testet den er uvisst, så det er noe jeg rett og slett får ha til observasjon.

Nå kan vi pakke hundene i bilen med god samvittighet og sette kursen mot Ål i morgen kveld. I helga er det nemlig høstsamling i regi av Norsk Siberian Husky klubb. Samlingen er fra fredag til søndag, med sprintløp lørdags formiddag. Jeg ser frem til å tilbringe helgen sammen med andre Siberian husky entusiaster, være sosial, trene og prate hund. Nå er det bare å gjøre bobilen klar og glede seg til tur!

Luna på høstsamling i 2013

tirsdag 29. september 2015

Støping av gulv

I helga fikk vi støpt gulv på badet. Jeg stod for blanding og rengjøring, mens Daniel fikk massen ut på gulvet. I tillegg fikk jeg gjort rent taket for støv slik at det er klart til maling, samt malt første strøket på vinduskarmen og vinduet. Jeg liker å male, så lenge det ikke blir alt for store prosjekter. Gamle vinduer går raskt å male, og det er artig å se hvor fine de blir etter litt pussing og maling.

Støping av gulv. (Første laget)

Lørdagsmiddagen inntok vi i huset i form av Real turmat. 

Lapskaus er favoritten min.

I dag skal vi kjøpe inn fliser, sånn at også det er på plass. Nå er det bare 1 mnd igjen til vi skal være ute av leiligheten vi bor i nå, og innen da skal badet gjøres ferdig og flyttingen være unnagjort. Det er mye som skal gjøres, så det kommer til å bli en hektisk høstmåned!

mandag 28. september 2015

O' lykke :)

I går ettermiddag var vi ute å trente hundene. Det var en utrolig artig tur, fordi både Luna og Storm var motiverte og løp som noen olja lyn. Turen ble på ca. 7 km, med drikkestopp midtveis. Det var mye vann i bekkene etter alt regnet, så Luna fikk bada samtidig. Luna holdt farten gjennom hele turen, noe som jeg var utrolig glad for etter at det har gått litt trått de siste par ukene. Jeg elsker fart, og med litt yr og gjørme i ansiktet var turen fullkommen! Etterpå var batteriet mitt tomt og jeg flata ut på sofaen, men hundene var fornøyde, og det er alltid en god følelse.




























Actionbilde. (Med dugg på linsa.)

Av og til bruker jeg Endomondo-appen for å måle treningen. Helt riktig blir det ikke, siden jeg gjerne starter målingen litt før treningen begynner, samt at drikkepausen drar ned snittfarten. Jeg synes allikevel det er artig å sammenligne makshastighet og gjennomsnittsfart fra tidligere treningsturer. Under ser dere et utdrag fra dagens økt.


















Siste måneden har jeg kun trent med kickbike, men i dag tok jeg sykkelen. Fordelen med å bruke sykkel når en bare har en hund, er at det er lettere å hjelpe til i oppoverbakkene. Akkurat i dag var det godt å sitte å tråkke i stedet for å løpe opp bakkene.

Fornøyd gjeng etter treningsturen.

fredag 25. september 2015

Fremgang i oppussingen

Forrige helg var jeg for dårlig til å bidra i oppussingen, men på onsdag fikk jeg endelig vært i huset igjen! Det var veldig godt å komme inn på badet å se alt som samboeren hadde fått ordnet i løpet av helga som var. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har en så flink og handy samboer! Onsdagens kveldsøkt gikk med til å legge armeringsnett og varmekabler på gulvet.

 Veggen er lekta ut, strømmen er lagt opp, og gulvet har fått plater.

Varmekablene legges.

Det er veldig godt å ha kommet så langt i oppussingen at badet føles "nytt". Det er enda mye som gjenstår, men det begynner å ta form :)

torsdag 24. september 2015

Hundemammahjerte

I dag har hundemammahjertet vært bekymret. Jeg har vært hos veterinæren for å ta røntgen av Luna sine hofter og rygg. På forundersøkelsen viste hun tydelig smerte ved fleksjon av venstre hofte. Veterinæren forklarte at dette ikke trenger å ha noe med dårlige ledd å gjøre, men kan oppstå ved for eksempel unormalt stoffskifte. Det ble derfor tatt blodprøver som skal analyseres. (CBC, hematologi, FT4, TSH og Thyreoglobulin-ab.)

Røntgenbildene viste at det var trangt mellom to av ryggvirvlene, L5 og L6, men hofter og knær var fine. Det var ingen tegn til skiveutglidning eller forkalkninger mellom de trange virvlene, og hun hadde heller ikke vondt der under dagens palpasjon.

Lille vennen min <3

Luna fikk oppvåkningssprøyte etter at hun var ferdig undersøkt, men har vært helt utslått etterpå. Det gikk 4 timer før jeg fikk lurt henne på beina med en godbit, men med godbiten som lokkemat fikk hun sjanglet seg ut på plena. Det tok ikke lang tid før hun sovnet med snuta i gresset, men nå har vi fått vært ute to ganger til, og hun har fått i seg litt mat og væske. Jeg er ikke noe god på å se henne slik, så nå er jeg glad for at hun begynner å komme litt mer til seg selv. Nå er det bare å vente i spenning på prøveresultatene!

Fårikålens dag

I dag er det fårikålens dag, som for øvrig er Norges nasjonalrett! Jeg har alltid vært glad i fårikål, men aldri lagd det selv. Jeg tok dagen litt på forskudd og lagde retten på mandag, siden jeg da hadde tid og overskudd.

Jeg brukte lammekjøtt, da jeg personlig ikke liker smaken av fårekjøtt. I tillegg valgte jeg å bruke bog fordi dette har mindre fett. Kjøttet jeg kjøpte var fra merket "Henriettes smaksopplevelser", etter tradisjon fra selveste Schjønberg Erken. Kjøttet hadde en noe dyrere kilopris enn Gilde sitt, men jeg er opptatt av gode råvarer, og spanderer lett noen kroner ekstra på kvalitet.

Velg bog om du vil ha lite fett.

Legg kjøtt og kål i lag. Begynn med kjøttet og legg fettsiden ned.


Det ferdige resultatet :)


Min fårikål:

Ca.1,5 kg kjøtt fra bog m/bein.
1 hodekål
2 dl vann
15 stk hele pepperkorn
Salt
1 ss jyttemel til jevning

Legg kjøtt og kål lagvis, og ha salt, pepper og mel mellom hvert lag. Hell på 2 dl vann. Jeg lot fårikålen småkoke i 3 timer, og serverte den med mandelpotet.

Konklusjon: Det er enkelt å lage fårikål, og det blir herved en fast høsttradisjon!

tirsdag 22. september 2015

Kveldstrening

Kveldens treningstur med hundene var jeg litt spent på siden Luna har løpt dårlig de siste 2 ukene, uten at jeg helt har skjønt hvorfor. I dag trente vi sammen med Daniel og Storm og det var ingenting å si på arbeidsviljen fra starten av. Det gikk i høyt tempo frem til vi hadde vanningspause/snudde etter ca 3,5-4 km. Deretter gikk det i et greit tempo frem til 6 km, men da dro Storm fra, og Luna ble hengende etter. Igjen er dette uvant, siden Luna er en sprinter og Storm er en langdistanseløper. At Luna dabber av er ikke fordi hun er dårlig trent. Vi har trent 2-3 ganger i uken gjennom hele sommeren, bortsett fra de to ukene det var på det varmeste. Og mens vi var på ferie trente vi 9 av 12 dager. Kan det være at hun har begynt å spare på kreftene slik rasen er kjent for? Er hun bare umotivert eller er det noe fysisk som ligger til grunn? Jeg er utålmodig etter å finne et svar. Torsdag skal jeg i HD røntgen med henne, så da får jeg iallefall svar på det.
Luna får igjen pusten, mens Storm og Daniel tok en ekstra runde og doblet distansen.

mandag 21. september 2015

To typer slitenhet

De fleste av oss forbinder det å være sliten med å ikke ha fått tilstrekkelig med hvile, enten det kommer av mye jobb eller lite søvn. En kan også være fysisk sliten som f.eks. etter en treningsøkt, eller psykisk sliten p.g.a. følelsesmessige belastninger av ulike slag. De mest vanlige symptomene på denne normale slitenheten er trøtthet. Ei helg med nok søvn, en treningsøkt, en tur i skogen, sosialt samvær eller litt tid til seg gjør vanligvis underverker for de fleste, og en er igjen klar til å ta fatt på hverdagens plikter.

Hos utbrente arter denne slitenheten seg på en annen måte. Vi blir ikke uthvilte tiltross for nok søvn. Vi blir heller ikke bedre av å være sosial eller å ta en løpetur, fordi det krever energi som ikke er til stede. Selvsagt er det variasjoner i slitenheten, og når en er inne i en bedre periode kreves det mindre hvile og en orker mer. Hvor mye en orker varierer hele tiden og er uforutsigbart. Det blir sagt at en ikke bør bruke mer enn 70 % av energien når en er utbrent, men dette er nærmest umulig å kontrollere, siden en ikke vet hvor mye en har å gå på fra dag til dag.

De siste ukene har det vært hektisk. Vi har tatt over hus, brukt tid på oppussing, jeg har trent hund, jeg har vært på besøk, hatt besøk, gjort husarbeid, startet blogg, vært hos lege og tatt en hel masse blodprøver. Formen har holdt seg overraskende bra i nesten 2 uker. Nå derimot må jeg betale for å ha vært aktiv.

Den siste uka har jeg vært veldig sliten, med en topp på mandag og fredag. Sist søndag ble det en lang dag i huset, og på torsdag ble det en tyngre treningstur med Luna, samt veterinærbesøk. Det er ofte en sammenheng mellom aktivitetsnivået mitt dagen(e) i forveien og slitenheten dagen(e) etterpå.

Pelsterapi

Så, hvordan oppleves denne slitenheten for meg? De siste kveldene har jeg slitt med å få sove når jeg har lagt meg, og når jeg først har sovnet har jeg sovet urolig. Kroppen har vært stresset, tiltross for at jeg ikke nødvendigvis har følt meg stresset i hodet. Jeg er slapp, muskulaturen verker både i nakke og skuldre, og denne gangen har jeg også hatt smerter i noen av fingrene. I to dager har pulsen vært høy mesteparten av dagen, tiltross for at jeg har tilbrakt tiden i sofaen. I går ble jeg andpusten da jeg gikk fra stua til badet, og hundene fikk kun luft i hundegården. For litt siden var jeg kald og satt i sofaen med fleecejakke på, mens jeg akkurat nå er kjempevarm tiltross for at jeg kun sitter i en tynn t-skjorte. Symptomene er mange, og jeg har kun nevnt de jeg har hatt de siste dagene. Andre symptomer som jeg er godt kjent med er kvalme, svimmelhet og sensitivitet over lys og lyd.

Det er vanskelig å gi en god beskrivelse av hvordan det er å være utbrent, og jeg føler at jeg kun får frem en brøkdel i dette innlegget. Allikevel synes jeg det er viktig å fortelle om dette fordi det nå er mange der ute som sliter med det samme som meg, og som verken blir tatt på alvor eller forstått. Heldigvis er det bevilget mer penger til å forske på dette feltet, sånn at vi i fremtiden vil få flere svar.

lørdag 19. september 2015

Glutenfri pizzabunn

Det er lørdag og det er tid for hjemmelaget pizza :)

Når jeg gikk over til et glutenfritt kosthold, syntes jeg det var vanskelig å finne en god oppskrift på pizzabunn. Jeg testet oppskrifter som både inneholdt egg og gjær, men fant ingen som jeg var fornøyd med. Jeg prøvde meg frem og ble til slutt veldig fornøyd med den oppskriften som jeg deler med dere nå.

Dette er en tynn glutenfri pizzabunn som smaker godt, og er rask og enkel å lage. Den trenger ingen heving, så du kan kjevle den ut med en gang.
Jyttemel selges i de fleste matbutikker. Let i seksjonen for "allergi".

Glutenfri pizzabunn àla Veronica

3 dl vann
1 ts salt
2-3 ss olivenolje
Jyttemel (blå)

Bland vann, olje og salt lett sammen. Ha i jyttemel til passe deig. Kna deigen før du kjevler den ut på et bakepapir. Kjevle ut til ca 3 mm tykkelse. Bunnen forstekes på varmluft 230 grader til den er sprø. (Midterste rille) Ta den deretter ut og ha på ønsket fyll. Sett den inn i ovnen igjen og stek til osten er gylden. NB: Det er viktig å også dekke kantene på pizzabunnen med ost, ellers blir de for mye stekt.

Prøv deg gjerne frem i forhold til varme. Her jeg bor nå er ikke stekeovnen av det beste slaget, så tid og temperatur kan nok variere. 

fredag 18. september 2015

Veterinærbesøk

I går var jeg hos veterinæren for å vaksinere Luna mot kennelhoste. Kennelhoste er en smittsom sykdom som forekommer i hundens øvre luftveier, og kan sammenlignes med en kraftig forkjølelse hos oss mennesker. Hvis hunden blir smittet får den en markant hoste, og infeksjonen kan vare i flere uker. Siden vi kommer til å reise på samlinger og være sammen med andre hunder, synes jeg det er greit å vaksinere mot dette. Nesevaksinen som Luna fikk, beskytter mot parainfluensa viruset og bordetella bakterien.

Før vi dro til veterinæren tok vi en treningsrunde med kickbiken. Det ble en tung tur i regnet, siden rundløypa hadde en stigning på ca 250 høydemeter. Turen var også tung fordi verken Luna eller jeg var helt i vårt ess. Helt siden Luna var liten valp har hun hatt en voldsom trekk iver. Hun har alltid gitt bånn gass fra start til mål, noe som har vært mulig siden vi har trent mest sprint. De siste ukene har hun derimot ikke holdt stram line gjennom hele treningsturen, noe som er svært ulikt henne. Hun er i generelt god form, har ikke visst noen tegn på å ha vondt, spiser godt, har normal avføring, og virker glad og fornøyd. Etter å ha tenkt gjennom mulige årsaker som f.eks. løpetid, alder, skader o.l, har jeg ikke kommet frem til noe som skulle være årsak til denne markante endringen.

Veterinæren startet med å sjekke tenner, mage, ører og hjerte. Alt så fint ut. Da veterinæren gikk i gang med å sjekke hofter og ledd, syntes Luna at dette var ubehagelig. Hun nektet å la veterinæren strekke bakbena helt ut, og ved trykk på hoftekulene viste hun tegn på smerte. Veterinæren tok seg god tid og prøvde flere runder, men med samme resultat. Veterinæren anbefalte å ta røntgen av hofter og rygg, noe jeg kommer til å gjøre. Skulle det være noe feil er det viktig for meg å vite det, slik at jeg kan ta hensyn til dette i den videre treningen.

HD er ikke utbredt hos rasen Siberian husky, og forhåpentligvis er ikke dette årsaken til Luna sin endring. To av hennes søsken er røntget og funnet HD fri, og jeg krysser fingrene for at resultatet blir det samme i dette tilfellet.


torsdag 17. september 2015

Toalettenes Rolls Royce

I går hadde jeg en særdeles morsom opplevelse. Vi var nemlig ute for å se på sisterne og toalett til badet vårt. Første stopp ble på Badebutikken Comfort. Her ble vi fortalt om det jeg vil kalle doenes konge, eller på bilspråket, toalettenes Rolls Royce!

Dette var et toalett som var designet av selveste Tag Heuer. (Anerkjent klokkeprodusent) Mr. Heuer hadde lagd et toalett som rett og slett hadde alt en kunne ønske seg, og mer til!

Ekspeditøren, en voksen herremann, svensk sådan, med fjellbukse og en stor hund bak disken, kunne sine saker. Han fortalte at denne herligheten av en do hadde lys under skålen, slik at når en skulle gå på do om natten trengte en ikke slå på lyset for å finne frem. Når en så var kommet seg vel inn på badet var det bare å gå bort til doen og vente på at det automatiske setet skulle åpne seg. Deretter var det bare å ta plass på det ferdig oppvarmede setet og gjøre ditt fornødne. Når dette var unnagjort kunne du bare trykke på fjernkontrollen for forhåndsinnstilt vask og føn(!)

Vask og føn funksjonen ble gjort av to ulike "rør" som kom ut av toalettets bakre vegg. (Noe jeg personlig må innrømme så ganske vulgært ut.) Når "røret" hadde justert seg inn i riktig posisjon, som kunne tilpasses personlig, satte vaskingen i gang. Jeg hadde store problemer med å ikke bryte ut i latterkrampe når vaskesekvensen begynte, for det var rene høytrykksspylingen! Vanntrykket kunne vel og merke justeres, og det hadde en behagelig temperatur på 37 grader.

Så, etter å ha blitt spylt i 25 sekunder, (ikke jeg, men et gjennomsiktig plastskjold), var det klart for føning. Og etter føningen var det rett og slett bare å trykke på en knapp, legge fra seg fjernkontrollen og gå til sengs uten å måtte vaske fingrene!

Doen hadde forøvrig også automatisk luftavsug under hele sekvensen, sånn at en slapp ubehagelig lukt under do-besøket.

Og den nette summen for denne fantastiske teknologien? 35 000 Kroner. Og ut fra ekspeditørens engasjement er den nok verdt hver ei krone :)

onsdag 16. september 2015

Jaktinnstinkt og lydighet på Siberian husky

Å uttale seg rundt rasen Siberian husky kan være et minefelt, da mange har sterke meninger om hvordan den skal brukes. Jeg ønsker uansett å fortelle litt om min oppfatning av rasen.

Siberian husky er en fantastisk hund. Den er hardfør, sterk i hodet, oppvakt, snill og livlig. Og den er rolig hvis den får utløp for energien sin. Jeg er av den oppfatning at om en går til anskaffelse av denne rasen, bør den brukes i sitt rette element - nemlig naturen. Det være seg ski, sykkel, kickbike eller kløvturer. Det viktigste er at hunden får være aktiv, da dette opprinnelig er en brukshund.

En annen viktig ting med Siberians, som alle bør være klar over, er jaktinstinktet deres. Dette er en hund med et ekstremt jaktinstinkt, og som alltid bør være i bånd. Ønsker du en hund som kan løpe løs i skogen sammen med deg, må du velge en annen rase.

For meg gikk det fint å ha Luna løs inntil hun var ca. 8 mnd, men da slo jaktinstinktet inn for fullt. Plutselig sto ørene rett opp og innkalling med påfølgende godbit var ikke lenger spennende.
Det er fort gjort å tenke at "dette skal jeg klare bare hunden er godt nok dressert". Vel, jeg var innom de tankene tiltross for alle advarsler, men oppdaget raskt at uansett hvor god Luna var på lydighet i andre situasjoner, fungerte ikke dette i en "jaktsituasjon".
Og ja, det finnes Siberians som kan gå løse, jeg vet av to, men det er heller unntaket enn regelen.

Når en snakker om lydighet er det mange som mener at de er vanskelige å dressere. Iallefall var det mange som tenkte dette tidligere. Det er nok helt sikkert forskjell på gener og gemytt når det kommer til det, men jeg er av den oppfatning at Siberians er en svært lærevillig rase. Jeg hadde noe erfaring med lydighet før jeg fikk Luna. I tillegg gikk jeg på to lydighetskurs med henne når hun var valp. På det første kurset var hun 5 måneder og hun syntes det hele var supermorsomt! Hun gjorde alt jeg ba henne om tiltross for at det svinset 5-6 andre hunder rundt henne. Hun var rett og slett den yngste og den flinkeste.
 Luna 5 mnd. Vi trener uten bånd på jordet.

På det neste kurset var hun blitt 7 måneder og hadde akkurat vært igjennom sin første løpetid. Da var det mer interessant å snuse i grusen og grave, enn å høre på mor. Jeg var til tider ganske oppgitt, og måtte virkelig jobbe meg gjennom kurskveldene. Selv om hun ikke lærte mye nytt denne gangen, var det gull verdt å å kunne jobbe med holde fokuset hennes rundt andre hunder.

 Luna 8 mnd. Trening med langline på grusbane.

Etter kursene jobbet jeg selv videre med lydigheten og la ofte inn noen minutter lydighet som en del av lufteturen. Mange ganger tok Luna også selv initiativ til å trene. Da begynte hun å trippe ved siden av meg og søkte blikket mitt. Dette viser at hun synes treningen har vært morsom. Etter at hun ble 2 år har jeg kun trent med henne en gang i blant. Det viser seg allikevel at det hun lærte når hun var 5-6 måneder enda sitter som spikret.

tirsdag 15. september 2015

Helomvendig angående våtromsplater

Det var dette med å bestemme seg da... Rett før vi skulle bestille våtromsplatene fra Fibo-Trespo, fant vi ut at en annen levrandør av våtromsplater, nemlig Berry Alloc, har forlengelsespaneler til platene sine. Siden vi har vegger som på sitt høyeste er 270 cm er vi avhengig av å skjøte platene. Hvis vi hadde brukt Fibo-Trespo sine plater, måtte vi ha lagt en list over skjøten, for å holde platene sammen.Ved å bytte til Berry Alloc slipper vi en list "midt" på veggen, og det gjør jo helhetsinntrykket utrolig mye bedre!

Siden vi nå har byttet til et annet merke, måtte vi også bytte ut fargevalget vi hadde bestemt oss for. Dette fordi Berry Alloc ikke fører samme type mønster/farge som Fibo-Trespo. Vårt nye valg ble derfor ganske annerledes enn det første. Det gir nok et litt mindre spesielt uttrykk enn det vi tenkte først, men jeg synes absolutt at det blir like fint!
Ny fargesammensetting samt aktuell gulvflis

Valget falt på "Hvit snø Oxid" og "Betong concrete". I dag ble platene bestilt, så nå er veggvalget spikret!

mandag 14. september 2015

Effektiv helg

Lørdag fikk vi kjøpt servant, servantskap og speil til badet. Det har vært litt vanskelig å finne et baderomsmøbel som både har vært fint, passet inn og som har hatt riktig pris. Lørdag var vi tilfeldigvis innom Coop Obs, og kom over en av Scanbad sine modeller til 50%!
Modellen heter Birka og er fra Delta-serien. Ordinær pris var 14.000,- for hele pakken, ergo vi fikk den til 7000,- Det fine med denne servanten, er at den kun har en dybde på 37 cm på kantene, men selve vasken er stor og romslig og har en dybde på 46 cm. Dette gjør at en an velge en relativ bred modell, selv om en har et lite bad. Vi har valgt en som er 100 cm bred.

Servant, servantskap og speil er på plass!

Søndagen brukte vi i huset, og fortsatte på oppussingen av badet. Vi har nå fått revet to vegger som skal lektes ut på nytt for å få rett avstand mellom lektene. Våtromsplatene er 60 cm brede, derav må også lektene stå med 60 cm mellomrom. Samtidig som vi endrer på lektene legger vi på ny isolasjon på badets yttervegger.

Jeg var i dårlig form, så det var litt begrenset hva jeg fikk gjort. Prosjektet mitt for dagen ble å pusse og sparkle vinduet, samt vinduskarmene. Vinduene skal etterhvert byttes, men det blir nok ikke i løpet av det første året vi bor der. Allikevel må det fikses og males, slik at det står i stil med resten av badet når det blir ferdig. Siden det var sol og 17 varmegrader løftet jeg av selve vinduet, og satte meg i sola for å jobbe. En må jo utnytte det fine været når muligheten byr seg :) Foruten å jobbe med vinduet fikk jeg målt opp og sagd til noen nye lekter som Daniel skrudde opp.

Pussing og sparkling av vindu

Etter at vi var ferdige å jobbe fikk hundene seg en liten treningstur sammen med Daniel, mens jeg ryddet opp siste rest. Vel hjemme igjen lagde vi nachos med hjemmelaget guacamole, sank dypt ned i sofaen og koste oss med mat og film. En perfekt avslutning på helga!

Kort om ME/CFS

Til dere som leser bloggen min, og som ikke vet noe om ME/CFS. Her er en helt kort forklaring på hva det står for, og hvordan en kommer frem til diagnosen.

ME står for Myalgisk encefalomyelitt og er synonymt med CFS, som står for kronisk utmattelsessyndrom (Chronic Fatigue Syndrom.)

ME/CFS er ingen klar diagnose da forskere enda ikke vet hva som forårsaker tilstanden. ME/CFS blir derfor betegnet som en utelukkelsesdiagnose siden diagnostiseringen bygger på å utelukke annen sykdom som kan forårsake samme symptomer. Eksempelvis gir depresjon mange av de samme symptomene som ME/CFS, derav er depresjon en av tilstandene som må utelukkes før en kan få diagnosen ME/CFS. Diagnostiseringen går ut på en grundig gjennomgang av blant annet sykehistorie, undersøkelse av lege(r), fysioterapeut, psykolog og blodprøver. En annen viktig del av diagnostiseringen er gjennomgang av symptomkriterier etter en fastsatt modell. Det finnes flere modeller, men i mitt tilfelle var det "Canada-definisjonen" som ble brukt. Hvis du vil lese mer om "Canada-definisjonen" kan du gjøre det her.

lørdag 12. september 2015

Hundetrening som meditasjon

Ingenting er som å suse avgårde på kickbike med en ivrig trekkhund foran. (Vel, et 6 spann foran sleden hadde nok ikke vært å forakte på en kald og klar vinterdag det heller....) Men nå snakker vi èn hund, og da er det utrolig flott å kjenne hvor mye fart, energi og glede den genererer. Når en står bak på kickbiken, eller sykkel og ski for den saks skyld, er det en utrolig frihetsfølelse. Der og da er tankene kun på hundens kroppsspråk og løpesett. En holder alltid fingrene på bremsen og øynene på hunden, fordi et øyeblikks uoppmerksomhet fort kan ende i grøfta hvis det skulle dukke opp et dyr. I tillegg gir det meg utrolig mye å se hunden i sitt rette element, og å se hvor fornøyd den er både rett før, under og etter treningsturen.

Jeg er en person som tenker mye, noe som til tider kan være ganske så slitsomt. Å trene hund er blitt en form for meditasjon for meg, fordi jeg da klarer å koble ut alt annet. Der og da er det kun Luna sine bevegelser, ujevnhetene i bakken, været og vinden jeg sanser.

Trening en fin sommerkveld

Før jeg ble syk og fikk trekkhund brukte jeg trening og fjellturer til å tømme hodet. Nå som jeg har vært syk har jeg ikke klart å trene eller gå lange turer i skog og mark. Heldigvis har jeg stort sett hatt nok energi til å trene hund iallefall en gang i uken, og av og til flere dager på rad. Etter sånne turer kan jeg med god samvittighet synke ned i sofaen for da er både jeg og Luna fornøyd :)

torsdag 10. september 2015

Tropisk smootie

Lyst på et sunt mellommåltid, en lett frokost eller kjapp kveldsmat? Da er smootie en sikker vinner. En av favorittene mine er en tropisk smootie som jeg har komponert selv, og hvor hovedingrediensene er mango og ananas.

Jeg bruker å kjøpe poser med frosne mangobiter, da jeg synes fersk mango er veldig dyrt. Derimot kjøper jeg en hel fersk ananas, skjærer den opp i terninger og putter den i fryseren. (Banan kan også skjæres i skiver og legges i fryseren.) Jeg synes frossen frukt og bær er genialt til smootie, for da trenger en ikke bruke opp alt i løpet av noen få dager. En slipper unna brune bananer og overmoden ananas!

Tropisk smootie (1 stort glass)

2 1/2 dl økologisk rismelk
1 ss økologisk kokosolje
1/2 ts vaniljepulver
Mango
Ananas

Ha rismelk, kokosolje og vaniljepulver i blenderen. Tilsett deretter de frosne bærene litt av gangen mens du blender. Hvor tykk smootien blir avhenger av hvor mye frukt du har i. Jeg synes smootien er best når den er iskald, og bruker derfor å ha i et par isbiter etter at den er ferdig blendet.
Smootien blir ekstra elegant i et vinglass.

Jeg har en kraftig blender som knuser frosne bær uten problemer. Hvis ikke blenderen er kraftig nok, kan du ta opp bærene en stund før du skal lage smootien og la dem tine litt. Evt kan du ta de opp kvelden før og la de ligge i kjøleskapet til neste morgen.

onsdag 9. september 2015

Valgets kvaler

Flis, våtromsplater, fargevalg, plassering, dusjtype, servantstørrelse, innebygd sisterne, toaletttype, lyssetting av rommet.....
Ja, det er jammen mye å tenke på når en skal velge materialer og produkter til badet. Det er en jungel av valg der ute, og mye av det er svært så kostbart. Og når en finner noe en liker, og det er innenfor budsjettet, ja da er det ikke sikkert at den andre liker det samme. Heldigvis er vi ganske samstemte på hva vi synes er både fint og praktisk :)

Siden vi ønsker å bli ferdig med badet før vi skal flytte inn haster det å få bestilt inn materialer og innredning, siden det ofte er noen ukers leveringstid. For et par dager siden var vi en ny runde ute for å se på baderomsplater og baderomsinnredning, og vi har nå bestemt oss for hva vi skal ha på veggene. Vi skal bruke baderomsplater fra Fibo-trespo, og har bestemt oss for at det blir tre vegger i en grå nyanse, og en kontrastvegg i svart. Taket blir malt hvitt og gulvet får mørke fliser.

Valg av veggplater.

I dag skal vi bestille platene og baderomsinnredningen, så da kan vi konsentrere oss om resten av det overnevnte, samt støping av gulv, membraner, flytting av sluk, opplegg til strøm og sånt!

tirsdag 8. september 2015

Mitt møte med utbrenthet

Min historie rundt det å være utmattet begynte for alvor våren 2012, selv om jeg i ettertid ser at de første symptomene allerede meldte seg i 2006. I årene mellom 2006 og 2012 hadde jeg flere perioder hvor jeg var mye syk, men også hvor jeg var så sliten at jeg var sykemeldt flere uker av gangen. Jeg husker godt en periode hvor jeg etter å ha jobbet nattevakt sov fra kl. 0730 om morgenen, og helt frem til klokken 1930 på kvelden, uten å være uthvilt. (Hvis jeg sammenligner dette med mine beste perioder trengte jeg kun å sove til klokken 1230 etter en nattevakt, altså 7 timer mindre enn i den dårlige perioden.)

Da kroppen min sa stopp hadde jeg jobbet 5 år med rundskift i politiet, hvor jeg hadde en operativ stilling som politibetjent. I løpet av de 5 årene i politiet jobbet jeg en del timer overtid, jeg var instruktør ved to anledninger for politihøgskolestudentene, jeg tok grunnfag i medisin og utdannet meg til massør. I tillegg kvalifiserte jeg meg til UEH kurs, som er en enhet i politiet som er spesialtrent til å løse skarpe oppdrag. (Det hører med til historien at jeg rett før kurset bristet et par ribben, og dermed ikke kunne delta på kurset.) Foruten dette gikk mesteparten av tiden min til trening og turer i skog og mark.

Den dagen batteriet var tomt, var det helt tomt. Kroppen min ville ikke lenger lade seg opp igjen tiltross for mye søvn, hvile og et sunt kosthold. Det var tøft å gå fra å være ei aktiv jente med høye ambisjoner, til å være lenket til sofaen og plutselig ikke orke noe. Bare det å dra på butikken som lå 100 meter unna leiligheten gjorde meg helt utmattet. Jeg var mer eller mindre konstant svimmel, kvalm, sliten og trøtt. Hvis jeg en sjelden gang dro på besøk, eller gikk en lengre tur var jeg utslått i flere dager. Det første året var det svært mange dårlige dager. Jeg vil anslå at 28 av dagene i løpet av en måned var dårlige dager, og 3 av dagene var såpass bra at jeg orket å gjøre noe annet enn å ligge på sofaen.

Etter nesten to år forsøkte jeg meg i tilrettelagt jobb igjen. Jeg begynte med 10 % og økte til 30%, noe jeg brukte 5 måneder på. I denne perioden klarte jeg å gå turer i skogen, og fikk såvidt forsøkt å trene litt igjen. Etter de 5 månedene var det igjen stopp. Symptomene og utmattelsen tiltok, tiltross for at jeg var nyforelsket og ikke kunne hatt det bedre på det personlige planet. Etter dette har de gode periodene kommet og gått, men det har blitt lengre mellom de dårlige periodene. Nå etter 3,5 år er de gode dagene i overtall, men det betyr ikke at jeg har all verden av energi. Jeg har blitt godt kjent med kroppen min, og vet nå hva som gir meg fremgang og energi, og hva som tapper meg for krefter. Det som er den vanskeligste oppgaven er å ta det med ro når en aller helst har lyst til å være både høyt og lavt!

lørdag 5. september 2015

Syndig sjokoladekake

I går laget jeg sjokoladekake. En syndig en sådan! Anledningen var besøk av mine svigerforeldre, samt en forsinket bursdagskake til Daniel! Bunnen hadde jeg liggende klar i fryseren, så det var i grunnen bare å lage et godt fyll til kaka. Tidligere har jeg laget fyllet av smeltet smør, men denne gangen ønsket jeg å lage det ved å piske romtemperert smør sammen med de øvrige ingrediensene. Etter en rask titt på nettet fant jeg en oppskrift som så bra ut. Oppskriften er hentet fra www.detsoteliv.no, og kan virkelig anbefales! Jeg valgte å gjøre min egen vri på oppskriften ved å tilsette kaffe, samt bruke vaniljesukker istedet for vaniljeekstrakt.
Pynten har jeg laget ved å ringle smeltet sjokolade på et bakepapir som jeg deretter satte i fryseren.

Vanligvis spiser jeg minimalt med gluten og sukker, men jeg måtte unna meg et stykke av denne i dag. Det er jo tross alt lørdag :) Under finner du en moderert oppskrift på fyllet om det skulle friste. 

Oppskrift

250 g romtemperert smør. 
3 dl kakao
1 ts vaniljesukker
1,8 dl melk
3 ss kaffe
500 g melis

Pisk smør, kakao og vaniljesukker luftig. Tilsett deretter melk, kaffe og melis. (Jeg valgte å sikte inn melisen.) Jeg fikk litt fyll til overs, så neste gang skal jeg ha et litt tykkere lag i midten. 

fredag 4. september 2015

Prosjekt bad

I går ettermiddag kjørte vi de første tingene til huset vårt. I første omgang verktøy, noe som vil bli mye brukt nå som vi har startet på oppussingen av badet. I går fikk vi revet ned den gamle baderomsinnredningen, fjernet dusjkabinettet og toalettet, revet av lister rundt vindu, skrudd ned knagger o.l. Da vi overtok huset påstod den tidligere huseieren at han hadde hatt innleide folk til å vaske før overtakelsen. Vi fant fort ut at det isåfall hadde dreid seg om en veldig overfladisk vask. Under dusjen, innredningen og bak toalett fløt det med hybelkaniner, gammelt støv, q-tips, lipgloss og til og med en liten lekebil! Rett og slett ganske ekkelt! Jeg er veldig glad for at vi prioriterer å pusse opp badet før vi flytter inn!!
Gammel innredning klar for søppeldynga.

Mens vi holdt på inne stod hundene oppstallet på line utenfor huset. De så ut til å trives godt der de satt i gresset og speidet ned mot en flokk med kyr som beitet. Kyrne stod bare et steinkast fra huset, og snutene ble flittig brukt for å snuse inn den spennende lukta.
Spennende med kyr som nærmeste nabo!

Det ble sent før vi kom hjem, så hundene fikk middagen først klokken 2130. Luna var så trøtt at hun sovna med snuten i gulvet. Jeg er overbevist om at hun er en sensitiv hund, da hun ofte kan bli sliten av nye opplevelser.
Mens vi venter på middag......




torsdag 3. september 2015

Husprosjekt

I går fikk vi nøklene til huset vårt! Et lite hus på 60 kvm, men med 8 mål tomt! Huset ble opprinnelig satt opp som hytte, men omgjort til enebolig året etter at det ble bygd. Huset har full kjellerhøyde, som i så måte kan innredes slik at huset blir dobbelt så stort. For oss som bare er to, og som trives med å være mye ute, er dette midt i blinken. Vi får plass til både bobil, privatbil og firmabil, og ikke minst så er det plass til både hundegård og løpegård!! I tillegg har jeg nå endelig muligheten til å realisere drømmen om en hage med både frukt, bær og grønnsaker.

Huset vårt (Bilde fra prospektet)

Før vi flytter inn har vi bestemt oss for å pusse opp badet. Badet er pr. i dag ikke godkjent som våtrom, og skal derfor pusses opp helt fra grunnen av. Det blir både spennende og lærerikt, siden ingen av oss har pusset opp et bad før. Heldigvis har Daniel pusset opp et helt hus tidligere (minus bad), så det kommer nok til å gå veldig bra :)


Både huset og tomta har stort potensiale, og vi har mange planer. Vi liker begge to å jobbe med praktiske prosjekter, og nå har vi all verdens mulighet til det!